I Stockholm finns det mängder av veganska restauranger såväl som caféer att välja mellan för den som vill njuta av någonting smaskigt med extra gott samvete. Veganismen har brett ut sig över landet och numera har de allra flesta caféer veganska alternativ på menyn. Allra bäst är utbudet i storstäderna. Ryktet sprider sig snabbt i vegankretsar kring vilka ställen som har bra erbjudanden och alternativ på menyn. Detta har lett till att allt fler inser att de behöver erbjuda veganvänliga alternativ för att inte tappa kunder till konkurrenter. Det handlar bland annat om att erbjuda växtbaserad mjölk till kaffet.

Stockholm är inget undantag när det gäller denna trend. Ett bra sätt för att hitta ställen och caféer som erbjuder något till dig som är vegan eller dig som inte tagit steget än utan snarare vill prova att äta med veganskt är att googla. Det kommer ständigt upp nya listor över de bästa veganställena. Ett annat bra sätt för veganer att hitta till nya oupptäckta och nyöppnade veganska ställen är att ladda ner appar som HappyCow och Foursquare. Även på Google Maps och TripAdvisor kan ge dig många tips och uppdaterad information om var de allra bästa veganställena finns.

En guldgruva för veganer

För den som är vegan och besöker eller bor i Stockholm finns det mängder av olika ställen att välja bland när det gäller veganska caféer. Här hittar du bland annat STHLM RAW, Louie Louie och Cafe Blå Lotus på Södermalm. Om du istället beger dig till Vasastan hittar du caféer som Vurma och Café Pascal. Ytterligare ett ställe värt att nämna är Sally Voltaire & Systrar som har rankats som ett av de bättre veganvänliga caféerna och restaurangerna i Stockholm. De finns på Åhléns City i Centrala Stockholm. Nedan går vi igenom ytterligare tre favoriter när det gäller veganska caféer i Stockholm.

Mahalo

Ett riktigt bra ställe i Stockholm för veganer är Mahalo. De har två caféer varav ett är placerat på Södermalm och det andra i Vasastan. Mahalo är ett helveganskt och mycket populärt café som har drivits sedan 2015. De erbjuder bland annat fotovänliga smoothie bowls, catering och frukost. På menyn finns sallader, grytor med mera. Bland dryckerna har de smoothies, juicer och shots av gurkmeja och ingefära, som blivit extra populära på den här typen av caféer. Mahalo erbjuder även catering där du kan välja att beställa både bufféer och tårtor. Allt är veganskt och det mesta är dessutom ekologiskt!

Kafé 44

Kafé 44 är en ikonisk klassiker i Stockholm när det gäller skönt häng och veganmat. Här finns det billig och god veganmat, så som mackor och fika. På Kafé 44 kan du är även passa på att köpa olika politiska böcker eller spela med ditt band. Det anrika caféet öppnade redan år 1984 som den ideella föreningen Kulturföreningen Kafé 44. Sedan starten har Kafé 44 husat tusentals evenemang och drivs än idag utan vinst. Kafé 44 ligger på Södermalm i Stockholm och närmaste T-banestation är Medborgarplatsen. Stället beskrivs som genuint av besökarna och här genomförs än idag mängder av olika evenemang.

Hermans

Det tredje och sista caféet i den här genomgången är Hermans. Här hittar du både mat och desserter. Hermans är helt veganskt och allting är hemlagat. På dessertmenyn hittas bland annat belgisk chokladkaka, äppel- och valnötskaka samt diverse ”raw treats” i form av glutenfria sötsaker utan raffinerat socker. Hermans är en självklar favorit för veganer som besöker Stockholm. De har även veganska varma drycker i form av varm choklad, chai latte och golden milk. Hermans hittar du på Fjällgatan 23B, även det på Södermalm i Stockholm. Caféet erbjuder även snygga produkter som t-shirts och tygkassar för de riktigt trogna fansen.