Att tänka mer på vad vi äter och att försöka leva en hälsosammare livsstil är något som var och varannan nuförtiden arbetar mot. Inte bara här i Sverige utan runt om i hela världen har hälsotrenden fullständigt exploderat. I grova drag är nog de flesta överens om vad som anses vara en hälsosam livsstil, men framförallt när det kommer till maten så finns det ganska många olika åsikter. Det mesta pekar idag på att en kost som överlag innehåller växtbaserade livsmedel är bäst för din hälsa. Men finns det några risker med att helt och hållet bara äta vegan-mat och raw food?

Svaret på denna fråga är att ja det finns en del hälsorisker, men det finns även lösningar på dessa risker som inte behöver innebära att du måste sluta äta vegan-mat. Det finns vissa vitaminer och mineraler som är oerhört svåra om inte omöjliga att få i sig tillräckligt av endast via intag av vegan-mat. Om du däremot äter en välbalanserad och hälsosam vegan-kost där du undviker att äta “tomma kalorier” är risken för att din hälsa ska ta skada extremt låg. Om detta skulle vara fallet så är det endast vitamin B12 som du riskerar att få brist på.

Vitamin B12

Att ha brist på vitamin B12 i kroppen är väldigt vanligt förekommande bland veganer och vegetarianer. Orsaken till detta är enkel, du hittar endast denna vitamin naturligt bland animaliska produkter. Det är viktigt att du som äter en vegankost tar tillskott av vitamin B12. Vill du inte ta rena kosttillskott finns även drycker tillgängliga på marknaden som är berikad med B12. Det är extra viktigt för spädbarn att få i sig vitamin B12 då den mängd de har förbrukas fort vid vävnadstillväxt. I och med detta är det såklart viktigt att du som ammar även får i dig tillräckligt av den.

Vitamin D

Under de senaste åren har debatten om Vitamin D varit högt upp på agendan. Det man har kommit fram till är att vi som bor på nordliga breddgrader överlag lider av brist på vitamin D. Under de mörka månaderna på vintern rekommenderas alla att ta tillskott av Vitamin D. Du får i dig tillräckligt av solen under somrarna, då kroppen skapar Vitamin D av att utsättas för solsken. Äter du en växtbaserad kost har du större anledning till att ta tillskott av vitamin D, och detta på grund av att vitaminet främst hittas i livsmedel som fisk och skaldjur.

Järn, Zink och Omega 3

Det finns gott om järn i många vegetabiliska produkter men brist på järn kommer ändå med på listan för hälsorisker för veganer. Detta på grund av att kroppen har svårare att ta upp järnet från dessa produkter. Järn från animaliska produkter kallas hemjärn, och detta är något som kroppen lättare tar upp. En annan mineral som veganer ofta får i sig för lite av är Zink, och det för att mineralen till störst del finns hos animaliska produkter. Omega 3 fettsyrorna EPA och DHA får du inte i dig av en vegansk kost, du bör därför ta tillskott av dessa fettsyror.

Avslutningsvis

Summerar vi ovanstående så kan vi konstatera att det finns vissa saker du som äter vegan-mat och raw food bör ha i åtanke. Om du är en hälsosam person och äter därefter klarar du dig relativt bra utan en massa tillskott. Äter du som en genomsnittlig vegan kan det vara bra att ta dessa tillskott som vi gått igenom. Tänk på att det kan ta lång tid innan kroppen reagerar på vitamin eller mineralbrist. Har du barn som äter en vegansk kost så är det extra viktigt att du ser till att hen får i sig alla vitaminer och mineraler under uppväxten.