Vilken är anledningen till att många människor provar så många olika dieter och kosthållningar? Nyfikenhet? Hälsoskäl eller rent av en livsfilosofi? Naturligtvis finns det inget direkt svar som alla kan stå bakom, men vi skall kika på lite olika teorier och kanske både svara på frågor och skapa nya frågor att fundera på. En grundförutsättning är att vara öppen, våga prova och acceptera.

Ofta undviker och utesluter människor olika delar av vår kost under kortare perioder. Medans andra tar till sig filosofin och känslan bakom sitt kostval. För de som väljer att äta vegansk mat och eller raw food har ofta just filosofin och svaret på frågan “varför?” stor betydelse. En känsla av att inte utnyttja djuren och den mat de kan producera som mjölkprodukter och kött.

Vad är vegansk kost och hur särskiljs det från raw food-kost?

Den veganska kosten består helt enkelt av grönsaksbaserade produkter och födoämnen, allt som inte kommer från djurriket. Självklart undviker de fisk, skaldjur, kött och fågel men även ägg, mjölk och fett från djurriket. En vegan har ett digert arbete att lära sig läsa på innehållsförteckningarna på sammansatta produkter där det ofta ingår ämnen som gelatin, som i de flesta fall utvinns ur köttdjur.

I övrigt så behandlar man vegansk mat som vid vanlig matlagning, kokar, steker, ugnsbakar och njuter av mat tillagad på flera olika sätt. Här är den största skillnaden när det gäller vegansk kost och raw food kost. Raw food kosten är även den helt vegansk och växtbaserad dock har de lagt till ytterligare en dimension i just matlagningen, inga temperaturer över 42 grader.

Att tillaga raw food och filosofin bakom kosten

Just tillagningen eller som många tycker, den obefintliga tillagningen, är ett kännetecken för raw fooden. Att hitta tillvägagångssätt som ger smakrika måltider och använda både rivjärn, mixer och inläggningar till att skapa olika tuggmotstånd för en spännande måltid. Det krävs kunskap och vana blandat med en nyfikenhet för nya idéer. Många blir positivt förvånade hur man på enkla sätt kan få fram olika smak-kombinationer.

Att äta endast raw food baserad kost kan vara en alltför stor förändring för många, men den är extremt ren och fri från tillsatser då all mat görs av dig direkt från grunden och med de faktiska produkterna. Här finns mycket att lära och ta med sig i tekniker och kunskap om växtbaserade produkter även om man väljer ett annat förhållande till kosten rent generellt.

Hur startade kostfilosofin för veganer och raw food-are?

Raw food har sin grund i näringsinnehållet och värnandet av de produkter som kommer naturen. En liten del av de som äter raw food äter även animaliska produkter som inte är processade såsom opastöriserad ost, kefir och fisk. Oftast är dock hela kosten sammansatt från växtriket. En del kommer från filosofin att djurens uppgift på jorden inte är att vara människors mat medan andra håller vitamin- och mineralhalten som det viktigaste.

Många som har olika sjukdomar som kan bli bättre med hjälp av en starkt strikt och ren kost fastnar ofta för raw food kosten där vitamin- och mineralhalten betonas samt växternas möjliga funktioner för välbefinnandet. Flera grönsaker och växter anses vara inflammationshämmande och immunförsvarsstärkande för kroppen. Många mår bra av att äta mat baserat på näringsrika växter och produkter med ett högt vitamin- och mineralinnehåll.

Vegansk kost för djurens skull

De flesta som väljer att äta en vegansk kost enbart baserad på produkter från växtriket har ofta tagit vägen dit via den vegetariska kosten där djurhållningen mestadels är den stora anledningen till kostbyte. För att distansera sig från de otrevliga avslöjanden om djurhållning som med jämna mellanrum kommer fram via media så väljer personerna helt sonika att sluta äta kött och köttprodukter.

Filosofier bakom kosthållning

Generellt kan sägas att det finns två filosofier kring att hålla sin kosthållning vegansk eller raw food. Den största anledningen och början på det mesta är ofta djurhållningen och det faktum att djur föds upp endast för att ätas. Den andra har ett större nyttighetsperspektiv och med en känsla av att ge kroppen rena produkter med maximalt innehåll av vitaminer och mineraler för ett större välmående.