Det är inte alltid lätt att skilja på alla variationer av vegetarianer – det finns nämligen fler än vad du först kan tro. Två av de vanligaste är vegetarian och vegan. Det korta svaret på vilken skillnad det är mellan de två varianterna är att vegetarianer inte äter djurkött medan veganer inte äter några djurprodukter alls. Det finns flera anledningar till att folk väljer att sluta äta kött och/eller köttprodukter. Några av dem är för att förbättra sin hälsa, på grund av sin religion eller för att värna om miljön. Det finns till och med de som växt upp som vegetarianer eller veganer på grund av sina föräldrar.

Det spelar egentligen ingen roll varför folk väljer att sluta äta kött och andra djurprodukter. Om du är intresserad av vad det innebär att vara vegan eller vegetarian kan du lära dig mer om dessa dieter nedan. På så sätt kan du ta reda på om detta är något du verkligen vill prova på. När du tar bort köttprodukter från din diet finns det en del andra produkter du rekommenderas att äta istället för att få i dig alla vitaminer du behöver. Ibland kan det till och med krävas att du börjar ta ett vitamintillskott för att hålla dig i toppform.

Att vara vegetarian

Inga vegetarianer äter kött – varken nötkött, fläskkött, skaldjur, fisk eller fågel. Enligt vissa ska vegetarianer inte äta några mejeriprodukter eller ägg, vilket är lite förvirrande eftersom det låter precis som veganer. Det brukar vara så att alla som säger att de är vegetarianer egentligen är lakto ovo-vegetarian. Det innebär att personen inte äter någon typ av kött men har kvar ägg, mejeriprodukter och liknande i sin diet. Det finns flera definitioner på olika sorters vegetarianer som beskriver vad personen äter och inte. Men när någon säger att de är vegetarian kan du räkna med att de inte äter köttprodukter.

Vegan

Veganer äter ingenting som kommer från djurriket. Det är väldigt likt vegetarianism, skillnaden är att de inte äter ägg, mejeriprodukter, olika fetter, helt enkelt ingenting som kommer från djur. Idag finns det flera produkter som är veganska att köpa vilket gör det lättare för alla vegetarianer och veganer. Men trots det är det väldigt viktigt att du som är vegan tar reda på vilka ämnen som saknas i din kost. Skulle det inte finnas några matvaror som innehåller de ämnen du behöver finns det kosttillskott som du kan ta istället. Är du osäker på vad som saknas bör du prata med en dietist eller din läkare.

Fler skillnader på veganism och vegetarianism

Förutom att det skiljer sig i vad en vegan och en vegetarian äter finns det även andra produkter som framförallt veganer undviker. Att vara vegan handlar inte bara om vad du äter eller inte äter, utan det kan också handla om vad du använder för kläder. En vegan undviker därför material som kommer från djur, till exempel ull, skinn, silke och dun. De köper främst kläder som består av syntetiska fiber vilket innebär polyester, nylon och mikrofiber, eller naturfiber, till exempel bambu, bomull och hampa. Du behöver dock inte vara vegan för att undvika dessa material, många personer tycker det känns fel att använda kläder gjorda av äkta skinn.

Bli vegan eller vegetarian

Har du funderat på att bli vegan eller vegetarian rekommenderas det att du läser på om vad det egentligen betyder. Sen måste du bestämma dig om du endast vill sluta äta kött eller sluta med alla djurprodukter. Ett tips är att du börjar med att byta ut alla köttprodukter mot vegetariska alternativ och ser hur det fungerar. Känns det bra och du vill ta bort ägg, mjölkprodukter och så vidare, kan du då göra det. Oavsett vilken diet du funderar på att börja med är det viktigt att du läser information om vilka vitaminer och ämnen du måste få i dig.