Det kan väl knappast ha undgått någon att det pågår en stor vegotrend eller vegovåg både i Sverige och globalt. Det gäller både kosten, modet, alternativ till djurtestade produkter och annat. När det gäller just kosten finns det massor av kokböcker och annat material på marknaden som inspirerar till veganism och även till att välja mer växtbaserad kost överlag.

Även raw food växer i popularitet och det finns mängder av restauranger och caféer som erbjuder raw food alternativ eller är helt inriktade på raw food. Det finns även mängder av YouTube-klipp, podcasts och böcker att ta del av för den som vill fördjupa sig i ämnet. Om vi tittar på definitionen av raw food är det mat som inte varit upphettad över 42 grader Celsius.

Hälsofördelar

En av anledningarna till att raw food är så populärt är dess hälsofördelar. När maten inte hettas upp behålls näringen i maten bättre. Den tenderar annars att förstöras i samband med tillagningen eller upphettningen. Raw food är egentligen inte särskilt nytt, människan har ätit råa livsmedel i alla tider men det är på senare år som det har ramats in och paketerats som raw food.

Om vi istället tittar på vegan-mat och dess popularitet så finns det hälsofördelar även där. Exempelvis är det många som upplever en ökad pigghet efter att ha gått över till vegan-kost. En bra sammansatt vegansk kost för även med sig ett starkare immunförsvar och jämnare blodsockernivå. Med en växtbaserad kost får du ett högre skydd mot kostrelaterade sjukdomar, som hjärt-kärlsjukdomar och högt kolesterol.

Djuretisk medvetenhet

En anledning till att fler väljer att gå över till veganismen är den ökade djuretiska medvetenheten i landet. Allt fler väljer att bli veganer, framför allt yngre människor. Det handlar helt enkelt om att fler väljer bort den industri som köttproduktionen vilar på samt att det värnas mer om djurens välmående. Fler inser också att det är genom efterfrågan vi kan påverka köttindustrin.

Många av de röster som hörs idag inom vego-communityt förespråkar även produkter som är raw food. Många av de produkter som finns på marknaden är både raw food och veganska. Till exempel inom kategorin glass finns det en överlappning då produkterna tilltalar besläktade målgrupper. De marknadsförs med värden som miljömedvetenhet och ett hälsosammare alternativ – även djuren slipper lida på grund av våra val.

Miljömedvetenhet

Nästa starka argument och anledning till att fler väljer vegan-mat och raw food är den ökade miljömedvetenhet som breder ut sig. Till exempel kräver en vegansk livsstil bara hälften så mycket mark som en vegetarisk diet och bara en femtedel av vad en köttdiet tar i anspråk. Det går helt enkelt åt mer åkermark för att föda upp ett djur än att äta växtbaserat.

Även raw-food bidrar med ett lägre klimatavtryck än animalisk kost. Raw food har ibland kritiserats ur miljösynpunkt för att det äts mycket frukt och andra produkter som kan ha fraktats långväga ifrån. I relation till alternativet ses raw food ändå som ett mer miljömedvetet val än att äta processad och animalisk mat. Raw food har beskrivit som den mest långsiktiga och hållbara dieten.

Inspiration

Den sista sannolika anledningen till att både vegan-mat och raw food har vuxit i popularitet är sannolikt dess tilltalande mat i sig. Det finns otroligt mycket inspirerande recept och information att ta till sig när det gäller såväl vegan-mat som raw food. Maten är färgglad och ”fotovänlig” vilket gör att många delar med sig av sina favoriter på sociala media. Dessutom är maten i regel väldigt god.

Mer än en trend?

Sammantaget kan vi då konstatera att hälsofördelarna, den ökade djuretiska medvetenheten, miljömedvetenhet och inspirationen har bidragit till den växande trenden där raw food och vegan-mat ökat i popularitet. Det går att se på restaurangernas utbud och på internets innehåll. Om det är en kost som är här för att stanna får framtiden utvisa, men många studier som gjorts på vegetarisk mat visar på hälsofördelar för människan.