Raw food på svenska kallas råkost. Det är en trendig kosthållning som innebär att du väljer att äta maten helt rå eller max upphettad till 42 grader. De flesta som äter raw food väljer att utesluta kött och fisk och ibland även gluten och laktos. Raw food utgörs istället av grönsaker, rotfrukter, frukter, bär, nötter, oljor och frön. Det är vanligt att rivna grönsaker och rotfrukter utgör basen i raw food. Denna kosthållning har blivit mycket populär på sistone. Det beror dels på att det är väldigt hälsosam och nyttig. Det är dock viktigt att du ser till att få i dig tillräckligt med kalorier.

När du börjar med raw food är det enklast att börja byta ut ett mål om dagen till raw food eller välja att en stor del av tallriken ska bestå av raw food. Det bästa är att successivt gå över till raw food eftersom många upplever att omställningen är jobbig. Långsiktigt sett är dock raw food väldigt nyttig. När maten inte hettas upp bevaras näringen i kosten, den behåller proteiner, vitaminer, mineraler och näringsämnen som vanligtvis förstörs när du hettar upp mat. Att byta ut mellanmål och snacks mot frukt, bär och grönt är ett annat alternativ till att vänja sig vid denna kost.

Är raw food vegetariskt?

Raw food är oftast vegetariskt, eller till och med veganskt, men det behöver inte vara det. För att räknas som raw food är kriteriet att maten inte hettats upp över 42 grader Celsius. Grunden i denna kosthållning är att äta råa livsmedel i sitt naturliga tillstånd. Det pratas ofta om att raw food är äkta och att du äter det som naturen givit. Människor har historiskt sett alltid ätit livsmedel råa, obehandlade grönsaker, frukter och nötter anses av de flesta vara viktiga komponenter i en hälsosam kost. Med andra ord är det inte konstigt att äta råkost eftersom människor gjort det i urminnes tider.

Utbudet av raw food

Vissa tror att det är svårt att få tag på raw food, men faktum är att det är ganska enkelt. Kosten utgörs av ren mat och därför behöver du inte leta efter några särskilda ingredienser. Frukter, bär, nätter och grönsaker utgör en bra bas. Det kan vara en god idé att gå till specialiserade hälsokostbutiker för att hitta olika sorters kallpressade oljor, särskilda frön och eventuella kosttillskott. Det finns allt fler kaféer och restauranger som hakat på trenden med raw food. Det är inte ovanligt att se att kaféer serverar raw food-kakor. Om du håller ögonen öppna kommer du snart märka att det är ganska vanligt förekommande.

Protein och näringsämnen i raw food

Många oroar sig för att det är svårt att få i sig tillräckligt med protein och näringsämnen om du uteslutande äter vegetarisk eller vegansk raw food. Samma farhågor gäller ofta vid vegansk kosthållning. Det är dock inga problem att få i dig allt du behöver så länge du äter en varierad kost och proteinrika livsmedel. Vegetariska proteinkällor inkluderar bland annat bönor, ärtor, linser, quinoa, frön, bladgrönsaker och spirulina. Andra näringsämnen som bland annat omega-3 kan du få från olika kallpressade oljor, bland annat linfröolja, samt chiafrön. Det kan dock krävas att du tar kosttillskott för vitamin B12 som i princip endast finns i animaliska produkter.

Fördelar med raw food

Sist, men inte minst, är det viktigt att belysa de många fördelarna med raw food. Dels är det näringsrikt och hälsosamt. Din kropp och ditt sinne kommer att må bättre av denna kost. Obehandlad mat gör att du lättare kan se och hålla koll på vad du stoppar i dig.Med andra ord minskar risken för konstiga tillsatser och onyttiga ingredienser. En annan viktig fördel är att raw food är bra för miljön och klimatet. Dels är utsläppen för råkostlivsmedel låga, men du kan även kompostera det mesta av det du tillagar. Om du väljer ekologiska alternativ är det ännu bättre för miljön.